Pagini

joi, mai 27, 2010

Robe dezrobite

Numai judecătorul şi grefierul, într-o sală de judecată au obligaţia să îşi poarte roba încheiată, căzând liniştit pe lângă corp, cu fiecare pliu aşezat cuminte la locul lui? Cam asta ar fi concluzia după ce am văzut că avocaţii intră în sala de judecată, îşi aruncă roba pe ei cu o mână, că în cealaltă ţin servieta, de la uşă până la spaţiul rezervat pledoariei pentru cauza clientului lor. O lasă fluturând, cu baveta (aşa se cheamă!) atârnând pe o parte, dezlânată şi dezmăţată. Se încurcă în mâneci şi în eşarfele alea care nu îşi mai ştiu locul, care pe faţă, care pe spate...Doamnele preferă să li se vadă mătasea, decolteul, colanul, mărgeaua, broşa. Domnii îşi expun cravata de pe burta şi ce-o mai fi sub ea, evidenţiat cu o mâna în buzunar.
Ce dezrobire a robelor o fi asta? Mi-am amintit de vremea când eram elevă şi ne manifestam nevoia de individualizare prin ajustarea sarafanelor, cu pense, cu tivuri, ori prin combinarea cu vreo altă bluză decât regulamentara cămaşă bleu. Când ne prindeam "numerele matricole" cu babe şi moşi, capse, ca să le putem scoate când ieşeam din curtea şcolii. Eram adolescenţi, eram rebeli, făceam şi noi ce puteam pentru a refuza uniformizarea şi înregimentarea. Dar avem o atidudine adecvată vârstei, nevoilor interioare.

Dar domnii cu robe? Felul cum îşi flutură robele mi se pare un semn de lipsă de respect faţă de client, faţă de profesie şi în cele din urmă faţă de propria persoană. Se duce-n bălării simbolul solemnităţii celui ocupat cu justiţia.
Mai lipseşte să vedem poliţişti cu chipiul pe o parte şi mascaţi cu cagule de dantelă.

2 comentarii:

  1. Ce te miri ? Respectul a cam disparut de mult, asa ... in orice ! Oricum, sa stii ca avocatii care isi respecta profesia si implicit pe ei, nu fac asa .
    Daca tot ai deschis subiectul, dupa mine justitia este un punct nevralgic si dureros, tocmai din cauza coruptiei ce-o macina si a lipsei de respect din interiorul ei. De asta suntem unde suntem ! Pentru ca daca ar fi existat cu-adevarat justitie ... altele ar fi fost coordonatele tarisoarei noastre ! Na, ca m-am enervat si mai bine tac !
    Oricum, cred ca era mai bine pe vremuri cu sfatul batranilor, decat acum cu atatea legi facute doar ca sa le eludezi !

    RăspundețiȘtergere
  2. Mă întristează doar interpretarea modernă a clasicului simbol al justiţiei oarbe. Ba nu, mă îngreţoşează e cuvântul corect. De întristat mă întristează că, în multe domenii, cei tineri ajung să preia forma sistemului în care intră. Unde e spiritul de schimbare creatoare a lumii în care trăim? O fi plecat prin alte ţări? Au rămas doar cei care nu au forţa de a explora şi cărări nebătute? De a alege drumuri nepresărate de dejecţiile celor care cred că universul există doar pentru a le umple lor buzunarele?

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...